FAQ

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over Stichting ZSO, de propositie maar ook het maatschappelijk probleem waar de stichting een oplossing voor wil bieden. De vragen en antwoorden zijn onderverdeeld naar zelfstandige en opdrachtgever. Via het filter kun je de relevante vragen filteren.

Filter op:

De ZZP VRIJ indicator is in het leven geroepen door Stichting ZSO om een indicatie af te kunnen geven in welke mate iemand echt een Zelfstandig Ondernemer is. Hierbij wordt getoetst aan de zogenaamde ondernemerscriteria. Per onderdeel wordt een indicatie afgegeven in hoeverre een Ondernemer positief scoort op de criteria. De verschillende ondernemerscriteria worden vanuit de bron getoetst, zonder (dure) mensenhandelingen.

Als Zelfstandige kun je dus ook zien waar eventuele verbeterpunten liggen. Als Opdrachtgever kun je zien hoe een kandidaat per onderdeel scoort en een keuze maken op de aspecten die voor uitvoering van het werk belangrijk zijn.

De ZZP VRIJ indicator kun je downloaden en mag je ook gebruiken voor opdrachten die je buiten het platform om vindt.

Het grote voordeel van de ZZP VRIJ indicator is dat deze vooraf inzicht geeft en gedoe achteraf kan helpen voorkomen als het gaat om schijnzelfstandigheid. De indicator biedt een oplossing voor de problematiek rondom schijnzelfzelfstandigheid welke hier staat omschreven.

Stichting Zelfstandig Samen Ondernemen (ZSO) vindt dat zelfstandigen en opdrachtgevers met een gerust hart moeten kunnen samenwerken waarbij vooraf duidelijk is wat de mate van ondernemerschap is en er geen discussie ontstaat over schijnzelfstandigheid. Opdrachtgever en zelfstandige moeten daarbij met elkaar kunnen samenwerken zonder tussenkomst van dure intermediairs. Zo kan de markt Zelfstandig Samen Ondernemen.

De Stichting ziet erop toe dat de aangesloten partners zich aan de gemaakte afspraken houden. Dit betekent dat er nooit andere kosten zullen worden gerekend aan een zzp’er dan de kosten voor de ZZP VRIJ indicator van € 7,95  (€ 4,88 indien lid van ZZP Nederland) per maand en een opdrachtgever nooit meer dan 7% betaald over het uur tarief. Een andere belangrijke afspraak is dat er een winstmaximalisatie geldt voor het platform van de partner Jobliebe van 20%. In het geval van een hogere winst zal dit terugvloeien richting de stichting en/of worden ingezet om de kosten van het platform te verlagen. Het streven is om de kosten voor de opdrachtgever in de voorzienbare toekomst terug te dringen naar 5%. Een Raad van Toezicht ziet op haar beurt weer toe dat de stichting op de afgesproken manier blijft werken, ook bij een wisseling van de wacht qua bestuur.

Voor het plaatsen van vacatures voor zzp rollen door de Opdrachtgever worden geen kosten in rekening gebracht. Voor het gebruik van aanvullende diensten zoals contractbeheer en administratieve afhandeling wordt 7% kosten over het uurtarief van de opdrachtnemer berekend.
Indien je als opdrachtgever ook vacatures wil plaatsen voor het werven van kandidaten voor vaste functies worden licentiekosten in rekening gebracht (neem hiervoor contact op).

Stichting ZSO heeft geen winstoogmerk. Zij ontvangt een donatie voor de onkosten vanuit de deelnemers om operationele zaken te kunnen doen zoals het dagelijks bestuur, de Raad van Toezicht en (beperkt) marketing activiteiten.

Zelfstandigen betalen een eerlijk bedrag per maand (€7,95,- per maand en €4,88 als ZZP Nederland lid) om gebruik te kunnen maken van de ZZP VRIJ indicator. De innende partner (Jobliebe) draagt hiervan namens de zelfstandige een klein percentage als donatie af aan de stichting voor de genoemde onkosten.

Het platform van Jobliebe heeft wel een winstoogmerk maar zij hanteren in samenspraak met Stichting ZSO een winstmaximalisatie van 20% bovenop de investering en onkosten die zij maken. De overige winst wordt gebruikt om de kosten nog lager te maken voor de gebruikers. De stichting en Raad van Toezicht zien erop toe dat deze afspraken worden nageleefd.

Nee, verre van zelfs. Vanuit onze stichting maken wij via onze partners het volgende mogelijk.

Wij brengen zelfstandige en opdrachtgever rechtstreeks met elkaar in verbinding, wij (of onze partners) zitten hier niet tussen. Je vindt en kiest zelf een passende opdracht en onderhandelt zelf over het tarief. Zijn jullie eruit? Dan creëer je via het Jobliebe platform eenvoudig een overeenkomst van opdracht. Je registreert je uren vervolgens via het platform. Het voordeel hiervan is dat de opdrachtgever deze uren vooraf accordeert dus er kan snel worden overgegaan tot betaling. De betaling doet jouw opdrachtgever, rechtstreeks aan jou, ook hier zit niemand tussen. Je kan gebruik maken van de facturatie module van het platform maar ook zelf de factuur versturen vanuit je eigen boekhoudprogramma.

Vanuit de stichting verzorgen wij de ondernemerscriteria die gebruikt worden voor de ZZP VRIJ indicator en houden deze up-to-date. Binnen het platform wordt je volledig geautomatiseerd getoetst aan deze criteria en ontvang je onze ZZP VRIJ indicator in de vorm van een certificaat. Deze mag je als zelfstandige ook gebruiken voor opdrachten die je niet via ons platform vindt.

6 van de 6 resultaten worden getoond