Wat is het probleem met schijnzelfstandigheid? (En de oplossing!)

Geplaatst op 25 augustus 2023

Al lange tijd bestaat er discussie rondom de bestrijding van schijnzelfstandigheid. De overheid probeert dit al lange tijd via wetgeving in te richten. Allereerst via de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie), vervolgens de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) en nu met de conceptwet VBAR (Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties). Hieruit wordt duidelijk dat de overheid erg worstelt om deze […]

Al lange tijd bestaat er discussie rondom de bestrijding van schijnzelfstandigheid. De overheid probeert dit al lange tijd via wetgeving in te richten. Allereerst via de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie), vervolgens de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) en nu met de conceptwet VBAR (Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties). Hieruit wordt duidelijk dat de overheid erg worstelt om deze regelgeving adequaat vorm te geven.

De VBAR gaat uit van een ABC’tje:

A. Werkinhoudelijke aansturing
Hoe word je aangestuurd en gecontroleerd? Heb je daar alle vrijheid in of sta je onder leiding van een ander?

B. Organisatorische inbedding
Doe je werk dat al structureel gedaan wordt in een organisatie? Een vaste plek in de organisatie heeft? En doe je hetzelfde werk als/met werknemers?

C. Eigen rekening en risico
Of werk je juist zelfstandig voor je eigen rekening en risico tijdens de klus?

C+ (Aanvullend)
Of de werkende zich doorgaans als ondernemer of werknemer in het economisch verkeer gedraagt met betrekking tot vergelijkbare werkzaamheden.

Zijn A en B nadrukkelijk van toepassing? Dan is er sprake van een arbeidsovereenkomst. Zijn A en/of B minder nadrukkelijk aanwezig? Dan wordt gekeken naar C, oftewel in hoeverre doe je de opdracht als ondernemer. Tot slot kan er ook nog worden gekeken naar C+ om de doorslag te geven waarbij wordt gekeken naar jou als ondernemer aan de hand van diverse ondernemerscriteria.

Stichting ZSO tackelt het ABC’tje als volgt:

Via de unieke ZZP VRIJ indicator laat je aantoonbaar zien dat je voldoet aan de ondernemerscriteria als in C+. Middels de Overeenkomst van Opdracht die per opdracht kan worden gegenereerd, kun je A (Organisatorische inbedding) en C (eigen rekening en risico) op een juiste manier inkleden. Je spreekt af met de opdrachtgever dat je zelf mag bepalen hoe je de klus uitvoert en dat je dit doet voor eigen rekening en risico.

Of deze wet er door gaat wordt pas duidelijk na het vormen van een nieuw kabinet. Wat wél al duidelijk is, dat het rekening houden met de elementen uit dit ABC’tje verstandig is. Het voldoen aan de ondernemerscriteria voorkomt namelijk problemen als zzp’er en is momenteel ook al de norm waar de belastingdienst naar kijkt. Als opdrachtgever biedt het werken met zelfstandigen die hieraan voldoen meer zekerheid. Vanuit Stichting ZSO zijn we flexibel ingericht en zullen we continue, waar nodig, de dienstverlening aanpassen zodat deze altijd is toegespitst op de actuele situatie.

Wat is het probleem met schijnzelfstandigheid? (En de oplossing!)